Jan Bezemer Moderne Kunst - Litho's

Jan Bezemer groot Kunstenaar in zijn Litho's en schilderkunst, geboren op 20 Augustus 1907, en in het 1997 overleden

Kunstenaar in zijn Litho's en schilderkunst, geboren op 20 Augustus 1907, en in het 1997 overleden. Jan Bezemer is opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam, waar hij les heeft gehad van Derksen van Angeren en de eveneens om zijn lithografisch werk bekend staande Simon Moulijn. De twee laatst genoemden legden de basis voor een opmerkelijke renaissance in de prentkunst zoals die zich na de oorlog in Rotterdam zou voltrekken. Een hele generatie naoorlogse grafici zouden voor vele jaren het artistieke Rotterdamse landschap domineren. Van hen was Jan Bezemer één van de meest prominente.

Desondanks was hij, naar eigen zeggen althans, met lithograferen begonnen uit geldgebrek in de oorlogs jaren, centen voor enig schildergerei had hij immers niet. Deze enigszins gedwongen keuze belemmerde hem echter niet om de grenzen van het lithograferen te verleggen en in het bijzonder de kleurenlitho’s een nieuwe impuls te geven, overigens samen met collega grafici (én stadsgenoten) als Wally Ellen-baas en Daniël den Dikken boer. Deze vernieuwingen waren echter meer van sociale en technische aard dan dat ze artistiek revolutionair waren. De maatschappelijk geëngageerde kunstenaars in het naoorlogse Rotterdam beschouwden grafiek immers als hét middel om een groot publiek te voorzien van verantwoorde en betaalbare kunst. Dat hier in de praktijk maar weinig van terecht kwam doet aan hun idealistische uitgangspunten geen afbreuk.

Ondanks het gematigd moderne karakter van het merendeel van deze Rotterdamse grafici was het werk van Jan Bezemer toch zó baanbrekend dat het zelfs de aandacht trok van Willem Sandberg, de directeur van het Stedelijk Museum. Hij organiseerde in 1959 een tentoonstelling van Bezemer 's kleurenlitho's die grofweg was in te delen naar de twee onderwerpen waaruit hij de meeste inspiratie heeft gehaald; sporters en dieren. Vooral dieren zijn een terugkerend onderwerp in zijn hele leven; al in de jaren '30 was hij verantwoordelijk voor de beschildering van de bordjes in Diergaarde Blij dorp te Rotterdam. Waar zijn vroege bladen nog gekenmerkt worden door eenvoudige composities met grote kleurvlakken, is zijn latere werk vol van schimmige schakeringen met vele lijnen, vlekken en contouren. Dit alles in felle, giftige kleuren verkregen met behulp van sterke zuren (normaliter enkel voorbehouden aan de etskunst) die doen denken aan prehistorische muurschilderingen en soms een bijkans monumentale uitstraling bezitten. Zoals bij praktisch al het grafiek van Bezemer zijn ook deze kleurenlitho's klein van oplage en aanzienlijk van formaat.

Bezemer is aanwezig in de collecties van het Museum Boy-mans van Beuningen in het Historisch Museum Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksprentenkabinet Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Museum of Modern Art New York. Tevens zijn er privé collecties in Nederland en over de gehele wereld. Deze collectie die wij nu aanbieden op de Kunst-webwinkel bij KUNSTHANDEL BRILJANT ANNO 1974 is afkomstig van de in Rotterdam (Zuid) geboren Jan van B. geboren 25 Dec. 1910 en overleden op 19 Sept. 1989, deze verzameling is nu in privé bezit en wordt nu verkocht wegens leeftijd door zijn dochter zelf. Alles wordt met certificaat geleverd van alle Litho’s van Jan Bezemer en alles is gesigneerd en gedateerd. De heer Jan van B. uit Rotterdam was bevriend met Jan Bezemer, de kunstenaar had in de oorlogs jaren zijn atelier (klein werkplaatsje atelier) in de diergaarde blijdorp, heeft de heropening diergaarde blijdorp meegemaakt in 1940 en leerde J. van B. uit Rotterdam als goede vriend kennen, zijn inspiratie van dieren kwam omdat hij tussen de dieren van Diergaarde Blijdorp leefde en werkte.

Kleine info betreffende Lithografie:

Lithografie is mogelijk doordat vet en water elkaar afstoten. 
Een geschikte kalksteen wordt voorzien van een beeld (tekening). 
Dan wordt de tekening met behulp van Arabische gom gefixeerd ofwel vastgelegd 
De gom maakt het deel van de steen waar niet op getekend is, ontvankelijker voor water.
Kijk bij drukinkt.

Jan Bezemer
Kunstenaar in zijn Litho's en schilderkunst, geb. op 20 Augustus 1907, overl.1997 Jan Bezemer is opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam.

 

© 2016 - 2022 Antiekjuwelier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel